Skrivpedagogutbildning

Utbildningen riktar sig till dig som har tidigare skrivarutbildning och/eller dokumenterad skriverfarenhet. Du ska också ha en god litterär orientering. Målsättningen är att utveckla din kompetens att leda skrivarkurser och handleda andra i skrivandet.

Studierna kombineras med eget handlett skrivande och sker huvudsakligen på distans. Du måste alltså ha tillgång till dator med internetuppkoppling. Deltagarna förväntas ta aktiv del i kursen. Vi träffas fem gånger under läsåret för seminarier och genomgångar. Varje träff är på två dagar.

Med utgångspunkt i egna skriverfarenheter och läroprocesser utvecklas kunskapen om det litterära skrivandets metodik och pedagogik. I kursen ingår undervisningspraktik som ett obligatoriskt moment.

Kursledarna har mångårig erfarenhet av skrivutbildningar och är lärare på Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola.

Skrivpedagogik och metodik

Skrivpedagogiken omfattar dels en teoretisk orientering om skrivprocessen med särskild betoning på litterärt skrivande, dels en metodisk del som innehåller både utvecklandet av kreativa övningar och stödjande handledning. Under året förväntas deltagarna praktisera som skrivlärare, planera och genomföra ett kortare undervisningsförlopp.

Eget skrivprojekt

Kursdeltagarna arbetar under året med ett eget större skrivprojekt. Här ingår gemensam textkritik och individuell handledning. Diskussion av stil och form står i centrum. Enstaka skrivuppgifter ingår också i detta moment.

Litteratur och poetik

Gemensamma litteraturstudier och textanalys är en viktig del av kursen. Både ny och äldre skönlitteratur ingår i litteraturlistan, dessutom ett verk av eget val inom området poetik. I denna del diskuteras också olika former av litteraturkritik.

Kort om Skrivpedagogutbildningen läsåret 2017/2018

Längd: 1 år, 100% på distans, start v.34 2017

Behörighet: 3-årig gymnasiekompetens

Studiemedel: Skrivpedagoglinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå.

Kostnad: För litteratur, material m.m. utgår en kostnad. Du finner aktuell information om kostnader genom att klicka på denna länk.

Datum för mötesdagar läsåret 17/18:

(obs! mötesdagarna är obligatoriska)

24-25 augusti
19-20 oktober
25-26 januari
22-23 mars
31 maj- 1 juni

Sista ansökningsdag 10 maj 2017

• Ansökningsblankett
  • Betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå
  • Intyg från tidigare skrivarutbildningar
  • Personligt brev, ca. 1 A4 med dubbelt radavstånd, där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen.
  • En sida där du berättar om några viktiga läsupplevelser och vad de betytt för dig.