Filmlinjen 2022-2023

Filmlinjen är utbildningen för dig som vill lära dig att berätta med film. Vi söker dig som har bestämt att du vill satsa på film på professionell nivå, har lusten att berätta och drivkraften att erövra det tekniska hantverket. Filmlinjen låter dig utforska drama och dokumentär, den är praktisk och produktionsinriktad. Den konstnärliga gestaltningen av din egen berättelse står i centrum.

Vi söker dig som:

 • Har bestämt dig för att satsa på film
 • Är beredd att investera din tid
 • Tror att film förändrar människan

På Filmlinjen lär du dig att:

 • Skriva manus, producera och regissera
 • Fotografera, ta ljud, klippa och postproducera
 • Arbeta kritiskt och konstruktivt med visioner
 • Kommunicera konstnärliga idéer
 • Utveckla din egen röst och ditt eget språk
 • Öva, experimentera, misslyckas och lyckas
 • Arbeta självständigt och i team

Dessutom får du kontakter och vänner för livet, du bygger upp ditt självförtroende och blir tryggare i din roll, du har roligt och ser resultat. Kort sagt – du lär dig göra film!

Filmlinjen är en av de vassaste utbildningar inom sitt slag i Sverige. Våra kontakter med branschen, våra yrkesverksamma lärare, den höga produktionstakten som ger erfarenheter och vårt intresse för människan och hennes personliga utveckling, intresset för dig som kursdeltagare, allt det bidrar till en levande studiemiljö där du kan komma långt på din väg mot att bli filmskapare.

På Skurups folkhögskola arbetar vi aktivt för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Vi uppmuntrar alla oavsett kön, funktion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, religion och ålder att ansöka till oss! 


Kort om Filmlinjen läsåret 2022-2023

Längd: 2 år, start 22 augusti 2022.

Studietakt: 100%.

Behörighet: 3-årig gymnasiekompetens. Filmlinjen är en eftergymnasial utbildning.

Studiemedel: Filmlinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå.

Kostnad: För material, resor, produktioner m.m. utgår en kostnad. Du finner aktuell information om kostnader genom att klicka på denna länk.

Ansökan

Gå till ansökan
Sista ansökningsdag 27 april 2022

Ansökan ska innehålla följande:

 • Fullständigt ifylld ansökningsblankett som du fyller i digitalt via denna länk.
 • Betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå.
 • Ett personligt brev. Lägg ner omsorg på det personliga brevet, det kommer att användas som en del i antagningsprocessen. Det kan vara fritt formulerat men bör beskriva din bakgrund, ditt förhållande till film, vad du önskar av utbildningen och hur du ser din framtid efter utbildningen.

Testdag: Filmlinjen kommer att genomföra en testdag på plats på skolan den 7 maj*. Därför ber vi dig redan nu att boka denna dag för delta i våra tester.
Fördelarna med att testa på plats är att vi får träffa varandra och att du får en bild av skolan och miljön. Har du däremot särskilda skäl till att inte vara på plats i Skurup under testdagen finns möjlighet att genomföra test och intervju digitalt. Till exempel kanske du planerar att göra högskoleprovet samma dag som vår testdag? Kontakta oss här och motivera dina skäl så hittar vi på en lösning!

*Om vi på grund av restriktioner och smittspridning blir förhindrade att genomföra testdagen på plats så kommer den att genomföras på distans den 7 maj. Senast 19 april kommer vi att meddela om testdagen blir på plats eller på distans.