Internat

Att bo på internat är en underbar möjlighet att lära känna nya människor och en ny miljö!

Om du väljer att bo på skolans internat så kommer det att bli en viktig del av din tid på folkhögskolan. Där ingår du i en gemenskap med andra deltagare även på fritiden. Du träffar och lär känna personer från andra kurser än den du själv går. En annan stor fördel med att bo på skolans område är att du även under din fritid har nära tillgång till skolans lokaler så som bibliotek, Chillouten i Skurups hus där ni kan umgås och ett rum i Mittpunkten med ett mindre gym och pingisbord. 

Skurups folkhögskola har vuxit fram under ett drygt sekel. Hus har lagts till hus – och olika byggnader har haft olika användningsområden i olika tider. Det samma gäller skolans internat. Sammanlagt finns i dag rum för drygt 130 deltagare på skolans område. Det innebär att vi kan erbjuda, alla som vill, att hyra en mindre lägenhet eller ett eget rum på skolans område. 

Här finns boende i byggnader från olika tider i skolans historia. Vi har Betty Dahl, Eriks hus samt Skurups Hus från förra sekelskiftet jämte modernare hus som soliga Gläntan och Solliden byggda på 90-talet. Ritz och Plaza är våra nyaste internathus med enrumslägenheter som stod klara hösten 2021.

Skurups hus är det äldsta huset som används av skolan i dag. Det var från första början bostad till bygdens läkare. Runt förra sekelskiftet var huset ett litterärt centrum där skolans första rektor Nils Hanssons bror, författaren Ola Hansson, höll till. Hans nära vän August Strindberg, en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter bodde där en period för att hitta Lugnet. Strindberg skriver så här om sin tid i Skurups hus; 

»Respengarna räckte ej till Paris, allraminst öfver Holland. Gatubullret dödade min intelligens i Köpenhamn, framkallade förföljelsemani och allmän oro, fruktan för och längtan efter landet der mina barn bo. Tystnaden i Skurup lugnar.«

Internatlägenhet 

Plaza & Ritz

Här bor du i egen lägenhet med köksdel, toalett och dusch. I varje hus finns det tre rum för att kunna umgås gemensamt. Du kan dela lägenhet om så önskas.

Vår fastighetsägare Kunskapsporten är hyresvärdar för detta boende. Lägenheterna är möblerade med: 

Säng, bäddmadrass, sängbord, sänglampa, taklampa, fåtölj, matbord med stolar. I badrummet finns papperskorg, spegel och duschdraperi. I ett av de gemensamma utrymmena finns en köksdel med bland annat mikrovågsugn. För mer info angående lägenheten: https://www.kunskapsporten.nu/skurups-elevhem/

Internatrum

Solliden, Gläntan, Eriks hus, Betty Dahl & Skurups hus

Här bor du i eget eller delat rum och delar kök och vardagsrum. Rummen är möblerade med: 

Säng, bäddmadrass, madrasskydd, sänglampa, taklampa, bokhylla, anslagstavla, papperskorg, skrivbord med stol. I badrummet finns papperskorg, spegel och duschdraperi. Solliden och Gläntan har egen toalett och dusch på rummet medan resterande hus har gemensam toalett och dusch. I det gemensamma köket finns mikrovågsugn, kaffebryggare och vattenkokare. Tillgång till Internet finns i alla rum och det finns gemensamma tvättstugor på skolans område. Ömsesidig uppsägningstid är en månad. Uppsägning sker den sista i varje månad.

Boka ditt boende 

Önskar du bo på vårt internat måste du vara 18 år. När du får ditt antagningsbesked och du vet att du är intresserad av boende på internatet, behöver meddela det samtidigt som du bekräftar att du vill ha din studieplats. Du kommer då få ett meddelande där du får information om hur som du skall gå till väga för att boka lägenhet eller rum. Du hyr rummet läsårsvis.  

Har du frågor om internatet är du välkommen att kontakta internatansvarig på tel. 0411-55 89 09 eller på internat@skurupsfolkhogskola.se.

OBS! Husdjur är ej tillåt​na på internatet!

Hyror läsåret 2022-2023

Internatlägenhet - Ritz & Plaza

Egen lägenhet med köksdel, dusch och toalett:  4850 kr/månad (Elförbrukning tillkommer)
Delad lägenhet med köksdel, dusch och toalett:  5150 kr/månad* (Elförbrukning tillkommer)

 *Beloppet delas mellan de som delar lägenheten.

Lunchabonnemang är tillval. För priser se nedan under rubriken "Lunchkostnad".

Internatrum - Solliden, Gläntan, Betty Dahl, Eriks hus & Skurups hus

Enkelrum med dusch och toalett på rummet:  5 165 kr/månad – 5 840 kr/månad * 
Enkelrum med dusch och toalett i korridor:   3 755 kr/månad – 4 955 kr/månad *
Dubbelrum med dusch och toalett på rummet:  3 635 kr/månad – 3 970 kr/månad *
Dubbelrum med dusch och toalett i korridor:  3 400 kr/månad – 3 530 kr/månad *

*beloppet inkluderar priset för obligatoriskt lunchabonnemang.

Lunchkostnad

Som boende på internatet i dessa hus förbinder man sig också att äta lunch på skolan måndag - fredag utom lovdagar.

Kostnad för lunchen på ca. 1400kr/mån faktureras tillsammans med din boendekostnad när du bor i de befintliga husen. Detta är obligatorisk när du bor i dessa hus. 
Bor du i de nya husen kan du teckna ett lunch abonnemang.
Kostnaden kan se lite olika ut från månad till månad beroende på antalet undervisningsdagar gällande månad. 
Aktuella lunchpriser kan du läsa här.

Övrigt

Sjukdom

Om du blir sjuk sjukanmäler du dig på skolans hemsida under fliken Kontakt/Anmälan av frånvaro, där du även beställer din matlåda om du bor på internatet. Uppge även namnet på den som hjälper dig att hämta din mat och om du har specialkost av något slag. Då du är sjuk ska du inte vistas i skolans gemensamma utrymmen och lokaler, därför måste någon hjälpa dig att hämta lunch.

Lunch vid studier utanför skolan

Vid tillfällen då du, på grund av studier förlagda utanför skolan (studiebesök m.m.) inte kan äta din lunch på skolan kan vi ordna med lunchkorg för dig att ta med. Beställningarna görs i god tid innan den aktuella dagen av din lärare. I den månatliga fakturan för internatboendet har vi redan räknat med att alla inte kan äta hos oss alla dagar, därav det lägre lunchpriset för internatboende. Den totala lunchkostnaden slås ut på 8 fakturor under läsåret. För längre praktikperioder och gemensam skolverksamhet på annan ort görs särskilda avdrag, I regel dras lunchkostnaden av på efterföljande faktura baserat på godkänt underlag.