Program

 

Det blir en fin dag med Invigning, Samtal och Musik! ✨

💜 INVIGNINGSCERMONI 💜

14.30 utanför nya internatet

Med klang och jubel invigs internatet.
Vi avslöjar de nya namnen på internathusen. Invigningstal av Joakim Ollén, Verkställande Direktör Kunskapsporten,  Helena Samuelsson Rektor Styrelseordförande Skurups folkhögskola, Deltagarerepresentant, Anneli Hulthén, Landshövding Skåne Län 

💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡

SAMTALSPROGRAM

Alla samtalen modereras av vår Journalistlinje.

9.00 i Aulan:

✨ SAMTAL: TILLBAKA TILL FRAMTIDEN MED FOLKHÖGSKOLAN
 ✨

Slå dig ner i vår DeLorean - vår tidsmaskin. Vi åker bakåt i tiden och pratar om hur det gick till när folkhögskolorna bildades. Vad fanns det för samhällsutmaningar som gjorde att folkbildningen växte fram? Hur påverkade reformen från jordbrukssamhälle till industrisamhälle oss? Vad är poängen med folkhögskolor, rent historiskt? 



Vi parkerar tidsmaskinen i nutid en stund, och pratar om folkbildning som undervisningsform. Hur folkhögskolepedagogik och folkhögskoleliv ger nya chanser i livet, arbetar för lika förutsättningar och stärker demokratin. Hur vi arbetar för inkludering och inte minst möten mellan människor. Vikten av att få börja om på nytt eller få börja överhuvudtaget. 



Vi susar också framåt i tiden och kikar på hur folkhögskolans roll kan se ut där. Vad ser vi för utmaningar? Vad kan göras bättre i framtiden? Hur säkrar vi vår plats i samhället som en självklar plattform för människor att utvecklas på, när de inte har samma pusselbitsform som den traditionella utbildningen?



I panelen sitter: 


  • ☕ Folke Richardt, barn- och ungdomssamordnare Skurups kommun och lokalhistoriker

  • ☕ Åsa Mackarp, Internatansvarig Skurups Folkhögskola
  • ☕ Ingrid Alfe, tidigare folkhögskolelärare på Skurups Folkhögskola (allmän linje) och numera styrelseledamot i Skurups Folkhögskoleförening

  • ☕ Maria Gisselquist, tidigare deltagare på Skurups folkhögskola (allmän linje och senare journalistlinjen), numera kommunikatör på Region Blekinge





Det finns femtio platser och vi bjuder på frukost. Anmäl dig gärna här!
 ✨

 



10.30 i Aulan:

✨ SAMTAL: KULTUR - LIVSNJUT ELLER LIVSNÖDVÄNDIGT? ✨


Skurups folkhögskola har flera framstående kulturlinjer - skrivarlinjen, filmlinjen, tre musikprofiler och journalistlinjen. Även nya utbildningar som kulturprojektlinjen, filmarbetarlinjen och kurser i speldesign. Dessutom finns det profiler på allmän kurs, t.ex. musikprofil, kreativt skrivande och journalistik. Med andra ord är kultur en enorm del av Skurups folkhögskola. 



På vilket vis bidrar kulturutbildningarna på vår folkhögskola och andra folkhögskolor till ett levande kulturliv i Sverige och internationellt? Hur ser det ut i nuläget? Vad finns det för utmaningar för folkhögskolornas kulturutbildningar i dagens svenska kulturliv? Vad har folkhögskolan betytt för paneldeltagarna? Hur kan folkhögskolan jobba för mångfald och jämlikhet, för att kultur ska bli tillgängligt för fler? Både vad gäller att utöva och ta del av kultur. Hur är, eller blir, kultur en viktig och självklar pelare i det svenska samhället?



Djupdyk i hur kulturen och det fria tänkandet spelar roll för demokrati, och vilken roll folkhögskolor har i detta. 

 I panelen sitter: 


 

  • ☕ Pelle Andersson, Förlagschef Ordfront Förlag och tidigare deltagare på Skurups folkhögskolas Skrivarlinje
  • ☕ Joakim Rang Strand, produktionschef Film i Skåne; tidigare deltagare på Skurups folkhögskolas Filmlinje, och har suttit i styrelsen för Skurups Folkhögskola
  • ☕ Bobby Augustine Sand, spelutvecklare, författare och delaktig i Game Habitat i Malmö som för närvarande utbildar sig till folkhögskollärare

  • ☕ Linda Bergström, numera lärare på Skurups folkhögskolas allmänna linjes musikprofil. Även tidigare deltagare på vår jazzlinje samt frilansmusiker utbildad på Musikhögskolan Malmö




13.00 i Aulan:
✨ SAMTAL: FOLKHÖGSKOLAN + SAMHÄLLET = SANT? ✨


Folkbildningen och folkhögskolorna utgör en viktig, fri och självständig verksamhet. De bidrar till att förvandla kris, utsatthet och maktlöshet till utveckling, kunskap, samarbete och egenmakt. Folkbildningen har de grundläggande verktygen för detta, och samhället och politiken vänder sig ofta till folkhögskolorna för att hitta hjälp och lösningar. Men denna önskan om vårt bidrag kommer ibland tillsammans med en brist på kunskap kring, och förståelse för, vad det är som gör att vi når resultat när andra inte gör det.

Ekonomiska tilldelningar, byråkrati och stuprör mellan myndigheter påverkar möjligheten att agera långsiktigt och med rimliga villkor. Hur kommer vi att påverkas vad gäller vår självständighet, verksamhet och pedagogik när exempelvis huvudansvaret inom staten för folkbildning och folkhögskolor flyttas från kulturdepartementet till utbildningsdepartementet? Hur motverkar vi en styrningsform som blir mer New Public Management än byggt på våra rötter i tillit och möten?

På samma sätt finns också en risk att vi inom folkbildningen och inte minst folkhögskolorna fastnar i gamla ingrodda vanor, och glömmer bort att undersöka på vilket sätt dagens samhällsförändringar och utmaningar kräver att vi utvecklar våra sätt att bedriva vår verksamhet. Riskerar vi att bli mindre relevanta, och hur skall vi göra för att inte bli det? Detta hoppas vi kunna resonera om i det här samtalet.

  • 

☕ Arvid Gisby, rektor Skurups Folkhögskola fram till årsskiftet 2020/2021, numera pensionär med ett aktivt samhällsengagemang och lång erfarenhet av folkbildning och ledarskap.

  • ☕ Ingegärd Wärnersson, Ordförande för Fridhems Folkhögskoleförening, tidigare utbildningsminister och landshövding
  • ☕ Leif Nordin, Ordförande för Skånes Folkhögskolor i samverkan

 

💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡

MUSIKPROGRAM:

Vårt program består av musik från de tre genrer som våra linjer representerar: Jazz, rock/pop och folkmusik. Alla band och artister vi bokar har medlemmar som gått på Skurups folkhögskola.


12.00 på Amfiteatern:
 

✨ JAZZLINJEN ✨


Amen ni trodde väl inte att vi skulle göra en hel festival med massa konserter UTAN att boka in våra egna, snudd på världsberömda, musikdeltagare? Näpp. Vi är inte helt galna. Kom och njut av vad Jazzlinjen har att erbjuda!


 

15.00 på Amfiteatern:

✨ FOLKMUSIKLINJEN ✨


Amen ni trodde väl inte att vi skulle göra en hel festival med massa konserter UTAN att boka in våra egna, snudd på världsberömda, musikdeltagare? Näpp. Vi är inte helt galna. Kom och njut av vad Folkmusiklinjen har att erbjuda!


 


16.00 på Fotbollsplanen:

✨ TETA DIANA ✨

Världsberömd i Rwanda, och soon to be här i Sverige också! Teta Diana är född i Nairobi i Kenya, och blandar sitt modersmål Kinyarwanda med Engelska och Swahili i sin musik. Musiken är en blandning av folkmusik, jazz och afro-pop. Hon har turnerat massor både i Rwanda och i andra länder som USA, Mexico, Sverige, Belgien, Nederländerna, Senegal, Kenya och Demokratiska republiken Kongo.

Teta har mottagit ” Young Rwandan Achiever Award” av självaste Jeanette Kagame, Rwandas första dam, för att hon bevarar och främjar kultur samtidigt som hon skapar kopplingar mellan den Rwandiska befolkningen som är utspridd runt om i världen. Hon har deltagit i ”The Music Action Lab Residency” i San Fransisco, och samarbetade där med musiker från hela världen för att göra musik för social påverkan och för att bana väg för nästa generation av musikaliska förändringsskapare. 

Teta Diana gick på Kulturprojektlinjen i Malmö förra året och vi är så stolta att få välkomna henne ut till Skurup. Kanske med ett och annat gästspel av andra Skurupsdeltagare.

💜 LYSSNA: smarturl.it/TetaDiana
🧡 TITTA: https://www.youtube.com/watch?v=d9H0Rm34fDc 



17.00 på Amfiteatern:

✨ ROCKLINJEN ✨


Amen ni trodde väl inte att vi skulle göra en hel festival med massa konserter UTAN att boka in våra egna, snudd på världsberömda, musikdeltagare? Näpp. Vi är inte helt galna. Kom och njut av vad Rocklinjen har att erbjuda!




18.00 på Fotbollsplanen: 

✨ MELÉN
 ✨

MELÉN (Astrid Melén) är en Malmöbaserad artist, producent och kompositör just nu aktuell med debutsingeln “Pores”. Musiken hon skriver rör sig frimodigt mellan melankolisk indiepop och electronica, men flirtar samtidigt med jazz och avantgarde genom improvisatoriska inslag och rytmisk rörlighet. 

Ljudlandskapet, som klingar elektroniskt men samtidigt är skapat av akustiska element, kan liknas vid artister som The Japanese House, James Blake och Bon Iver. Astrid Melén har i solo- och triosättning spelat runt om i Sverige i flera år, bl. a. på scener som Bengans i Göteborg och Babel i Malmö. På scen står hon för sång och piano samt rattandet av vokalpedaler och synthljud. Med sig har hon också Martin Liljeroth på elektroakustiskt slagverk och Albin Andersson på elbas. 

Kommande debut-EP:n “Mind/Math” släpps hösten 2021.



Förra året gick MELÉN på Kulturprojektlinjen i Malmö. Välkommen ut till Skurup, Astrid! 

💜 
LYSSNA: smarturl.it/MELEN




19.00 på Amfiteatern:

✨ POST-SUN-VISION
 ✨

Den prisbelönta jazztrion POST-SUN-VISION har beskrivits som en av landets mest lovande grupper och har sagts ha potential att driva musikstilen framåt. Deras musik har beskrivits som ’lättillgänglig avant-garde’ och har, bland andra utmärkelser, givit dem titeln ’Nordic Jazz Comets’ 2020 och 'Ensemble in Residence' på Musik i Syd, 2020-2021. Deras andra album, gästat av Magnus Broo, släpptes i januari 2021.

I denna trio är det basisten Aaron Mandelmann som har gått på Skurups folkhögskola. Förutom Aaron hör ni Alice Hernqvist på piano och Mario Ochoa på trummor.

💜 LYSSNA: smarturl.it/POSTSUNVISION
🧡 TITTA: https://www.youtube.com/watch?v=jsiOB2QgrpE&t=26s



20.00 på Fotbollsplanen:

✨ INTERNET FRIENDS ✨



Internet Friends, eller ”det bästa bandet sedan Black Eyes Peas” som de själva kallar sig, är högaktuella med nya EPn ”YAWN YAWN YAWN”, som släpptes den 23 juli 2021. De tre professionella martyrerna Fredrik Soila, Jakob Falkendal och Noel Hassling Offrell visar trots sin ständiga underdogposition att samtida popmusik kan vara både vågad och lekfull samtidigt. Bandets styrkor ligger i extremt fängslande hookar, medlemmarnas ödmjukhet och framför allt i livespelningarna, som alltid lyckas bli den bästa festen du någonsin har varit på.



Vi är superglada att ha bandet här, vars gitarrist Noel Hassling Offrell inte bara har gått på en, utan två av våra linjer; Rocklinjen och Kulturprojektlinjen. 

💜 LYSSNA: smarturl.it/internetfriends
🧡 TITTA: https://www.youtube.com/channel/UCb_dbURQSfE4QArRodOFiaw




21.00 på Amfiteatern

✨ SPÖKET I KÖKET
 ✨

Mycket har sagts om Spöket; gangstafolk, ”tvättäkta orkester”, barnmusik för vuxna, ett kärleksbarn mellan besinningslöst umpa-bumpa och raj-raj på logen, mm. 
Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Norden och Europa, på såväl stora folkfestivaler som på pubar, nattklubb, i trädgårdar, på kaféer och i kyrkor. Ingen målgrupp har ännu kunnat sitta still! Musiken är från nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och egna bitar i traditionell stil, allt arrangerat för Spökets kluriga sättning.


Musiken är en katastrofoni av hembränd folkmusik i storbandsformat. Det är lika vårdslöst skrikigt som betryggande vilsamt, lika våldsamt som medhårs. Det är tio musiker som spelar på tjugo instrument och sjunger på fyra språk, hälen solitt nedstampad i traditionell musik och tårna spretandes ut i manouche-jazz, fusion, heavy metal och en stor dos avant-garde pop á la Frank Zappa. Ett lounge/rave-folkband, det enda i sitt slag!



Embryot till Spöket i Köket bildades på Skurups folkhögskola, och inte mindre än fyra ex-skurupare är fortfarande med; Emma Engström, Mads Kjøller-Henningsen, Nisse Blomster, Lies Hendrix , PLUS en nuvarande student på skolan - Signe Kierkgaard Schmidt. Och som om inte det var nog så har de dessutom en extra med som vikariat vid denna konsert, vem det är avslöjar bandet ”när tiden är inne” 


💜 LYSSNA: smarturl.it/Spoketikoket
🧡 TITTA: https://www.youtube.com/watch?v=R6W1yTzsJmY 




22.00 på Fotbollsplanen: 

✨ NILS BERG CINEMASCOPE ✨


Trion som tillsammans med Youtube blir en kvartett!



Nils Berg är känd som en av de mest inflytelserika rösterna inom nordisk jazz. Sedan debuten 2004 har han gett ut åtta skivor som bandledare, och gjort sig känd för breda samarbeten med så vitt skilda världar som Håkan Hellström, Cullbergbaletten, Forss och Mando Diao. 



I trion Nils Berg Cinemascope, bildad 2009 tillsammans med trumslagaren Christopher Cantillo och basisten Josef Kallerdahl, dras just gränsöverskridandet till sin absoluta spets. Genom video-klipp på sångare och musiker från världens alla hörn skapar bandet såväl ny musik som nya scener där Sverige, genom en projektor placerad på scen, möter Bhutan, Texas, Osaka eller Indien. En konsertupplevelse utöver det vanliga där gränser suddas ut mellan digital och akustik teknik: allt utförs live med video-gästerna som projiceras bakom trion. 



💜 

LYSSNA: smarturl.it/NilsBergCine
🧡 TITTA: https://www.youtube.com/watch?v=H7ZQn7NzKVI

 

💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡✨💜✨🧡