Utbildningsmoment

  • Hygienkunskap
    - Livsmedelslagstiftning
    - Mikroorganismers påverkan på livsmedel 
    - Säker livsmedelshantering
    - Personlig hygien
    - Egenkontroll
     
  • Livsmedels och näringskunskap
    - Livsmedelskunskap
    - Näringslära
    - Näringsberäkningar
    - Hållbarhet - miljö, hälsa, ekonomi
    - Matlagningskemi
    - Etik och miljö kopplat till livsmedel och råvaror
    - Lagar och regler inom ämnet
     
  • Måltids- och branschkunskap
    - Grundläggande kunskap om de offentliga kökens verksamheter och villkor samt lagar som styr
    - Alkoholhantering – Lagar och regler
    - Mat och dryck i kombination
    - Arbetsmiljö – Ergonomi, säkerhet, fysisk och psykiska riskfaktorer
     
  • Service och bemötande
    - Service
    - Marknadsföring och presentation
    - Exponering
    - Matsalskunskap
     
  • Matlagning 1
    - Kunskap i att organisera och planera olika matlagningsmoment i storkök
    - Tillaga kreativa, hållbara och smakrika maträtter med modernt och traditionellt som ledord
    - Hållbar ekonomi vid val av inköp av livsmedel, samt tillagning och förvaring av råvaror
    - Vikten av samarbete och kommunikation i arbetet
     
  • Matlagning 2
    - Fördjupning i matlagning 1
    - Menyplanering och receptförståelse
     
  • Matlagning 3
    - Fördjupning i matlagning 1 och 2
    - Storköksekonomi – Kalkylering och ekonomisk hållbarhet 
    - Reflektion och utvärdering av processen och slutresultatet av arbetet
     
  • Matlagning 4
    - Fördjupning i matlagning 1,2,3
     
  • Specialkost och anpassade måltider
    - Kunskap om tillagning av specialkost och anpassade måltider
    - Immunologi och födoämnesintolerans
    - Menyskrivning och planering för olika specialkoster
    - Regler och lagar för området
     
  • APL – Arbetsplatsförlagt lärande