Musik i filmen: 'To Him Be the Glory' av William Mannerland

Jazzmusiklinjerna 2021-2022

Jazzmusiklinjen

Jazzlinjen är en grundläggande utbildning inriktad på improviserad musik med jazz som utgångspunkt. Fokus ligger på ensemblespel i olika konstellationer som ger en bred kunskap om vad det innebär att spela jazz och improviserad musik. Det fasta schemat under läsårets flesta veckor avlöses av konserter och turnéer, inspelningsprojekt och studier med gästlärare. Skurups folkhögskola är en av de viktigaste mötesplatserna för landets blivande jazzmusiker och också delaktig medlem och founding member av den världsomspännande organisationen International Association of Schools of Jazz.

• Ensemblespel
  • Individuell undervisning på huvudinstrument
  • Musikteori
  • Gehör
  • Studioinspelning som del av uppspel
  • Turnéveckor
  • Repertoarkännedom
  • Jazzmusikhistoria
  • Storband
  • Uppspelsveckor
  • Undervisning av gästlärare (se lista nedan!)
  • Live-streaming av konserter

I slutet av utbildningen genomför och bekostar själva studenterna som tradition en studieresa till New York, med hjälp från skolan att arrangera resan.

JazzmusikERlinjen

(Eftergymnasial utbildning)

JazzmusikERlinjen är en variant av Jazzmusiklinjen vilken förutom ovanstående utbildningsmoment har en yrkesinriktad profil och är till för dig som vill spela i grupp samtidigt som du utvecklar din kunskap om musikeryrket. Linjen ger fördjupning i yrket som musiker genom individuellt utformad undervisning i marknadsföring/ekonomi, bokning av konserter, analysering av musikerlivet, produktion av demo-CD och PR-material.

Våra lärare

Vivian Buczek – ensemble, sång, sångmusikensemble
Loïc Dequidt – linjeledare, piano, ensemble, gehör
Samuel Hällkvist – gitar
Fredrik Kronkvist – ensemble, blåsinstrument
Adam Ross – trummor, ensemble
Göran Schelin – ensemble, repertoar, musikerhandledare
Jens Ulvsand – ensemble, konsertverksamhet
Torben Waldorff – musikteori, gitarr, ensemble
Christoffer Wallin – musikteori
Kathrine Windfeld – storband
Johnny Åman – bas, ensemble
Michala Østergaard – ensemble

Gästlärare

Förutom våra ordinarie lärare som alla är aktiva musiker, bjuder vi också in världsberömda jazzmusiker som gästlärare.

Exempel på några som varit på Skurup:

Melissa Aldana - Ingrid Jensen - Jeff Tain Watts - Joe Lovano - Steve Coleman - Chris Potter - Gregory Hutchinson - Kurt Rosenwinkel - Jason Marsalis - Reuben Rogers - Terri Lynne Carrington - Jeremy Pelt - Antonio Sanchez - Adam Nussbaum - Amanda Sedgwick - Palle Danielsson - Joey Calderazzo - Dave Liebman - Steve Swallow - Bobo Stenson - Aaron Goldberg - Karin Hammar - Tineke Postma - Maggi Olin - Jonas Kullhammar - Gilad Hekselman - Sylvie Courvoisier - Seamus Blake - Bill Bruford - Christine Jensen - Walter Thompson - Hanna Paulsberg och många, många fler.

Kort om Jazzlinjerna läsåret 2021-2022

Längd:1-2 år, start 17 aug 2020

Behörighet: JazzmusikERlinjen- 3-årig gymnasiekompetens, Jazzmusiklinjen - Ha fyllt 18 år vid kursstart.

Studiemedel: Jazzmusiklinjen berättigar till studiemedel på gymnasienivå. JazzmusikERlinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå

Kostnad: För litteratur, material, resor m.m. utgår en kostnad. Du finner aktuell information om kostnader genom att klicka på denna länk.

ANSÖKAN

Sista ansökningsdag: 8 april 2021

• betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå

Testdag: Inför nästa läsår görs testerna online!

Trots rådande omständigheter vill vi att du som söker ska få en så positiv upplevelse som möjligt!
Sökningen kommer att genomföras genom att du skickar in en video till oss där du spelar med komp eller play-along. Du kommer att få spela in två låtar - en låt ur listan och en valfri låt. Mer detaljerad information finner du här.

Vi vill ha dina inspelningar senast den 8 april kl 23:59.

Den 19-22 april kommer musikpedagogerna att titta igenom videorna och göra bedömning och urval. Det är viktigt att du finns tillgänglig de här dagarna så att vi kan nå dig på telefon om det skulle bli tekniska problem eller att vi behöver ställa kompletterande frågor.
Vi kommer inte kontakta alla sökande på det här sättet utan endast vid behov.

Det är primärt dina färdigheter i spelprovet som ligger till grund för antagningsbeslutet (rytmik, melodik, harmonik, improvisatorisk förmåga, personligt uttryck m.m.).

OBS! Om du också söker till några av våra andra musiklinjer så notera att datum för testdagar skiljer sig åt. Det går alltså inte att genomföra test till flera linjer vid samma tillfälle.