Film: Carl-Johan Folkesson Musik: Gustav Andrén

Folkmusiklinjerna 2021-2022

Folkmusiklinjen

Folkmusiklinjen tar avstamp i nordisk folkmusik, men världsmusik och musik från andra kulturer ges också utrymme. Vi tror på att utvecklas som musiker och som individ i samspel med andra och därför lägger vi mycket tid och stort fokus på ensemblespel i olika konstellationer. Detta ger en bred kunskap om vad det innebär att skapa musik med andra, men är också väldigt utvecklande för den enskilde musikern och individen. Undervisningen handleds av aktiva musiker, pedagoger och gästmusiker.

FolkmusikERlinjen

(Eftergymnasial utbildning)

FolkmusikERlinjen är en variant av Folkmusiklinjen och har en yrkesinriktad profil. Förutom nedanstående utbildningsmoment ingår också ämnen som marknadsföring, företagande och ekonomi. En utbildningsvariant för dig som redan har folkhögskolekompetens eller liknande och som vill fördjupa dina kunskaper om musikeryrket.

• Ensemble
  • Individuell undervisning på huvudinstrument
  • Folkmusikteori
  • Gehör
  • Lyssning med folkmusikkunskap, historia och genrekännedom
  • Dans
  • Uppspelsveckor
  • Projektveckor
  • Gästlärarveckor
  • Samarbeten med andra linjer, med andra folkhögskolor, musikhögskolor och musikskolor
  • Studieresor: Norrköpings folkmusikfestival, ROD, FOD, Malmö Folkfest, Skåneresa i folkmusikens fotspår m.fl.
  • Turné

Studiemedel

Folkmusiklinjen berättigar till studiemedel på gymnasienivå
FolkmusikERlinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå

Våra lärare

• Andreas Ralsgård - blås, ensemble, teori, projekt, linjeledare
  • Jens Ulvsand - gitarr, bouzouki, ensemble, projekt
  • Anna Björk - dans
  • Loïc Dequidt - gehör
  • Brita Björs - sång, ensemble
  • Anna-Karin Andersson - fiol, ensemble

Gästlärare

Förutom våra ordinarie lärare bjuder vi också in gästlärare.

Här är exempel på några gäster som våra deltagare har mött genom åren:

Lena Jonsson, Ale Möller, Emilia Amper, Kristine Heebøll, Ali Sabah, Mats Berglund, Karin Wallin, Erik Rydvall, Anders Löfberg, Magnus Zetterlund, Björn Ståbi, David Boulanger, Hanna Wiskari,Yacouba Moumoni, Jean-Luc Thomas, Calum Stewart, Shantala Subramanyam, Mats Edén, Hanna Tibell, Tina Quartey, Peter Uhrbrand…

Här är några band och grupper som har besökt vår utbildning:

Nordic, Hoven Droven, Calum Stewart Trio, The Poozies, Trio Mio, Ralsgård & Tullberg kvartett, Mads Hansens Kapell, Symbio…

Kort om Folkmusiklinjerna läsåret 2021-2022

Längd: 1-2 år, start 23 aug 2021

Behörighet: FolkmusikERlinjen - 3-årig gymnasiekompetens, Folkmusiklinjen - Ha fyllt 18 år vid kursstart.

• har spelat folkmusik innan i någon form (Kulturskolan, musikgymnasium, garaget).
  • kan hantera ditt instrument tekniskt så att du kan lära dig nya låtar på gehör.
  • (för kompinstrument) kan kompa efter grundläggande ackordanalys.
  • är jättesugen på att spela ihop med andra.
  •

Studiemedel: Folkmusiklinjen berättigar till studiemedel på gymnasienivå. FolkmusikERlinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå

Kostnad: För litteratur, material, resor m.m. utgår en kostnad. Du finner aktuell information om kostnader genom att klicka på denna länk.

ANSÖKAN

Sista ansökningsdag: 8 april 2021

• betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå

Testdag: 22 april 2021, kallelse till testdag skickas senast 2 veckor innan testdagen.
    Vänligen notera att det tyvärr inte går att byta testdag.

Inför testdagen skall du senast den 18 april skicka oss tre länkar till filmer. Två av filmerna ska vara solon, den tredje filmen ska visa dig i samspel med andra och du ska ha den ledande rollen i den ensemblen. Mer info om hur du skickar länkarna kommer.
    På testdagen kommer du att ha ett kort zoom-möte med oss där vi pratar lite, samt att du spelar en låt för oss live. Mötet tar ca. 15 min.

Primärt är det dina färdigheter i spelprovet som ligger till grund för antagningsbeslutet (rytmik, melodik, harmonik, improvisatorisk förmåga, personligt uttryck m.m.). Notläsning och teoretisk förkunskap är av mindre betydelse.

OBS! Om du också söker till några av våra andra musiklinjer så notera att datum för testdagar skiljer sig åt. Det går alltså inte att genomföra test till flera linjer vid samma tillfälle. Det går heller inte att byta testdag.