Folkmusiklinjen

Sedan 2010 har Folkmusiklinjen funnits med nordisk folkmusik som utgångspunkt, men där också världsmusik och musik från kulturer utanför den traditionellt nordiska får utrymme. Fokus ligger på ensemblespel i olika konstellationer. Det ger en bred kunskap om vad det innebär att spela folkmusik individuellt, men framförallt tillsammans med andra. Undervisningen handleds av aktiva musiker och gästmusiker.

• Ensemblespel
  • Individuell undervisning på huvudinstrument
  • Musikteori
  • Gehör
  • Traditionsstudier
  • Inspelningsteknik
  • Spelveckor
  • Folklig dans
  • Upp-spelsveckor
  • Projektstudier
  • Studioinspelning
  • Undervisning av gästlärare

FolkmusikERlinjen

(Eftergymnasial utbildning)

FolkmusikERlinjen är en variant av Folkmusiklinjen vilken förutom ovanstående utbildningsmoment har en yrkesinriktad profil med fördjupning i ämnen om yrket som musiker t ex marknadsföring och ekonomi. En utbildning för dig som redan har folkhögskolekompetens eller liknande och som vill utveckla din kunskap om musikeryrket och samtidigt få möjlighet att spela mer i grupp.

Våra lärare

• Jens Ulvsand - gitarr, bouzouki, ensemble
  • Andreas Ralsgård - flöjt/saxofon, ensemble
  • Anna Nyander - dans
  • Per Knagg - bas
  • Loïc Dequidt - piano
  • Olof Göthlin - fiol, ensemble
  • Anna Elving - sång, ensemble
  • Dan Svensson - percussion

Gästlärare

Förutom våra ordinarie lärare som alla är aktiva musiker, bjuder vi också in musikerprofiler som gästlärare.

Exempel på några som varit på Skurup:

Som elev på folklinjen deltar man också i de gästlärarbesök som kommer till jazzlinjen och rocklinjen

Kort om Folkmusiklinjerna läsåret 2018/2019

Längd: 1-2 år, start 20 aug 2018

Behörighet: FolkmusikERlinjen - 3-årig gymnasiekompetens, Folkmusiklinjen - Ha fyllt 18 år vid kursstart.

• har spelat folkmusik innan i någon form (Kulturskolan, musikgymnasium, garaget).
  • kan hantera ditt instrument tekniskt så att du kan lära dig nya låtar på gehör.
  • (för kompinstrument) kan kompa efter grundläggande ackordanalys.
  • är jättesugen på att spela ihop med andra.
  • Studiemedel: Folkmusiklinjen berättigar till studiemedel på gymnasienivå. FolkmusikERlinjen berättigar till studiemedel på högskolenivå

Kostnad: För litteratur, material, resor m.m. utgår en kostnad. Du finner aktuell information om kostnader genom att klicka på denna länk.

ANSÖKAN

Sista ansökningsdag: 3 april 2018

• betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå

Testdag:
    21 - 22 april 2018, kallelse till testdag skickas senast 2 veckor innan testdagen.
    Vänligen notera att det tyvärr inte går att byta testdag.

Testdagen innehåller:

• Spelprov – du spelar upp tre låtar på ditt huvudinstrument . Två låtar som du väljer själv och en från en lista som du får från skolan 2 veckor innan spelprovet. Om du önskar komp på dina egenvalda så skicka noter till skolan i förväg. Under spelprovet utförs också ett kort avista och gehörsprov.
    • Ett fristående teori och gehörsprov görs för att vi ska kunna dela in de sökande som antas i rätt undervisningsnivå i teori- och gehörsundervisningen.

På testdagen är det primärt dina färdigheter i spelprovet som ligger till grund för antagningsbeslutet (rytmik, melodik, harmonik, improvisatorisk förmåga, personligt uttryck m.m.). Notläsning och teoretisk förkunskap är av mindre betydelse.

OBS! Om du också söker till några av våra andra musiklinjer så notera att datum för testdagar skiljer sig åt. Det går alltså inte att genomföra test till flera linjer vid samma tillfälle. Det går heller inte att byta testdag.