En kreativ miljö

Lokaler och utrustning

Filmlinjen bedriver sin verksamhet i en lugn och kreativ miljö. Som deltagare har du tillgång till allt 24 timmar om dygnet. Vi har två klassrum med inspirerande utsikt över det skånska landskapet. På redigerings- och postproduktionssidan har vi fem stycken klipprum med Apple-datorer. Vi arbetar främst med DaVinci Resolve och ProTools även om vi har tillgång till Premiere och Final Cut Pro. Vi har en ljudbox där du kan spela in speaker och effekter. Vi samarbetar med biografen Biorama i Skurup som är en toppmodern digital biograf.

På inspelningssidan har vi sex stycken kit med videokameror, stativ och ljudutrustning, d.v.s. allt du behöver för en mindre inspelning. Vi har dessutom två inspelningsutrustningar med professionell film-optik för spelfilm. Vid sidan om det har vi lampor, steadycam, glider och en slider. Om du vill kan du bygga upp en interiör i vår studio/blackbox. Ofta kommer deltagare hit med egna kameror. Vi sätter en ära i att lära ut hur man med en enklare utrustning når professionella resultat, något som kan vara nyttigt att kunna när man driver egna projekt efter utbildningen.

Pedagogik

Undervisningen på Filmlinjen består av teori och praktiska övningar. Reflektionen över dessa produktionsprocesser är avgörande för ditt lärande. Vi tittar på hur de färdiga filmerna uppfattas av sin publik för att förstå kopplingen mellan process och färdig film. De flesta av produktionsövningarna får du genomföra i team med dina klasskamrater. Gruppdynamiken är en del av Filmlinjens pedagogik. En vanlig vecka på Filmlinjen kan i snitt bestå av två dagar klassrumsundervisning och tre dagars produktion.

Samarbeten och kontakter i branschen

Filmlinjen har genom sin verksamhet och sina yrkesverksamma lärare ett kontaktnät i branschen som kommer dig till godo när du letar praktikplats, skaffar dig en egen mentor eller letar efter riktiga arbeten efter skolan. Under utbildningen har vi kontakter med Film i Skåne, FilmCentrum, Boost HBG, SVT och vår grannutbildning Filmlinjen på Fridhems folkhögskola. På studiebesök och festivaler har du även möjlighet att träffa filmfolk.

Varje slutfilm pitchas hos Film i Skåne, FilmCentrum Syd och Boost HBG. Inför pitcharna deltar Filmlinjen i en workshop som leds av Hanna Sohlberg som är konsulent för talangutveckling på Film i Skåne.

Skurups folkhögskola är medlem i Media Evolution City i Malmö, en mötesplats för mediebranscherna.

En utbildning med historia

Filmlinjen grundades 1986 av den legendariske filmpedagogen Anders Alfe. Då hette den videolinjen, var ettårig och en av de första i sitt slag i Sverige. Snart blev utbildningen tvåårig och döptes om till Film & TV-linjen. Sedan 2004 heter den Filmlinjen eftersom tonvikt lades vid filmiskt berättande i drama och dokumentär. Genom Anders engagemang och stora kontaktnät inom branschen byggde Filmlinjen upp ett gediget anseende. 2011 firade Filmlinjen sina första 25 år. Det blev ett roligt jubileum som många av våra gamla deltagare slöt upp till. Bland gästerna fanns flera framgångsrika film- och tv-arbetare som fick sin start i Skurup. I dag är de några av Sveriges bästa inom sin bransch. Läs mer om våra tidigare deltagare här.